Kényszerbetegség kezelése pszichoterápiával

2009.Sep.13.

Az utóbbi időkben a kényszeres-rögeszmés zavar kezelésében egyre nagyobb szerephez jut a gyógyszeres kezelés mellett a pszichoterápia. Nézzük meg mik a leggyakrabban használt és leghatékonyabb módszerek.A kényszeres viselkedés hátterében a stressz és a következményesen kialakult szorongás áll. A beteg valamilyen stresszes szituációba kerül, ami nyugtalanságot, szorongást vált ki. A felgyülemlő feszültséget nem tudja megfelelően kezelni, így olyan cselekedetbe kezd, aminek a rendszeres ismételgetése megnyugtatja őt. Csak hogy érthetőbb legyen a dolog: ha valaki fél a baktériumoktól, akkor valamilyen koszos tárgy érintése azzal a félelemmel tölti el, hogy megfertőződik. A kialakult szorongás levezetésére megmossa a kezét, de még mindig szorong, így megismétli a cselekedetet és újra és újra ismétli, amíg meg nem nyugszik. És ezzel már meg is jelent a kényszercselekedet, amiről a beteg tudja, hogy irreális félelem váltja ki, de nem tud tenni ellene semmit, mert késztetése van, hogy csinálja.


A kényszerbetegség nagyon makacs dolog. Nem könnyű megszabadulni a tünettől, nem lehet egyszerűen beláttatni a beteggel, hogy túlzó a cselekedete. A pácienseknek sokszor gyógyszeres kezelést ajánlanak, de az utóbbi időben a pszichoterápia legalább annyira fontossá vált a betegség gyógyításában.


Ingerexpozíció

A leghatékonyabb pszichoterápiás módszer a viselkedésterápia, melynek alapja az ingerexpozíció és a válaszprevenció. Ez nagyon durván hangzik, de valójában csak annyit jelent, hogy a beteget valamilyen módszerrel szorongást keltő helyzetbe hozzák, majd megakadályozzák a szorongást csökkentő magatartás véghezvitelében. Például az alanyt megkérik, hogy fogjon meg egy koszos rongydarabot, majd nem engedik, hogy megmossa a kezét.


Az ingerexpozícióra több jól kidolgozott technika létezik. Az egyik ilyen módszer a szisztematikus deszenzitizáció, melynek során a beteget egyre erősödő mértékben szembesítik a rettegett, szorongáskeltő ingerrel.


Egy másik lehetőség az elárasztásos technika, aminek lényege, hogy a pácienst a legerősebb mértékű ingernek teszik ki. Fontos tudni, hogy ezek a módszerek rettenetes szorongást keltenek a betegben, így mielőtt ezeket alkalmaznák a páciensnek el kell sajátítania valamiféle relaxációs technikát, hogy képes legyen megküzdeni a rá nehezedő stresszel.


Válaszprevenció

A fenti módszerek keltette stressz automatikusan kiváltja a kényszercselekedetet, aminek megfékezésére a gondolat-stop technika a legalkalmasabb. Ebben az esetben a beteg vagy a terapeuta hangos „Állj!“ vagy „Stop!“ kiáltással szakítja félbe a rögeszmés gondolatok körforgását. A későbbiekben a beteg önállóan szakítja meg a gondolatfolyamot, majd már nem csak a pszichoterápiás ülésen, de otthonában is gyakorolhatja a technikát. A kiáltás nem mindig kivitelezhető nyilvános helyen, így felváltható egy gumiszalag csukló körüli megtekerésével is.


A kényszercselekedetek megállítására egy másik módszer a szaturáció. Ebben az esetben a pácienst kényszerítik, hogy 10-15 percig folyamatosan gondoljon a szorongáskeltő gondolatra és ezt ismétlik rendszeresen az ülések alatt. 3-5 alkalom után a gondolat kényszeres jellege jelentősen csökenhet.


Mint látható a fenti technikák meglehetősen egyszerűnek tűnnek, ámde rengeteg szenvedést okoznak azoknak, akik tényleg kényszerbetegségben szenvednek. A páciensek jelentős része nem bírja végigcsinálni a kezeléseket, mert nem tudja elviselni a rá nehezedő stresszt. Viszont azok, akik mindennek ellenére végigcsinálják, azok győztesként kerülnek ki a betegséggel szemben vívott harcból! Minden tisztelet megilleti őket!

2 Hozzászólás eddig | Mondja el a véleményét!

 1. czaby
  2009.Sep.20. 03:04 #

  Klasszikus filmtorteneti pelda Kubrick Gepnarancsa 1971-bol.

 2. Orsi
  2010.Nov.3. 23:31 #

  Tisztelt Cím!

  Úgy tűnik kényszergondolatokkal küzdök, sajnos. Járok pszichológushoz, aki nem alkalmaz nálam semmiféle a cikkben említett módszert. Kérdezném, hogy tudna-e ajánlani valakit?

  Tisztelettel:
  Orsi

  Válasz:
  Kedves Orsi,
  Sajnos nem említette merre lakik, így nem is tudok ajánlani senkit. Viszont ha a helyi Pszichiátriai Gondozóban v. ambulancián érdeklődik, biztosan tudnak segíteni!
  Üdvözlettel
  Veress Dóra

Szóljon hozzá!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>